Négy, őszi utazáshoz ideális úti cél az Adrián

A horvát partok mentén számtalan kisebb nagyobb sziget van, amiket egy őszi hosszú hétvégére is bátran választhatunk úti célként. Akkor is jól érezhetjük magunkat, ha az a célunk, hogy megtaláljuk a saját izgalmas, eldugott öblöcskénket, ahol egész nap senki sem zavarja meg a pihenést vagy pedig éjjel-nappal bulizni akarunk. Bár ilyenkor már nem annyira alkalmas az idő a strandolásra, szerencsére a horvát tengerpart csipkézett partvonala számos csodás helyszínt biztosít a romantikus kirándulásokhoz, parti piknikekhez és a bulizáshoz egyaránt. Most hét tippet szedtünk össze azoknak, akik nyugis nyaraláshoz keresnek szigetet maguknak.

Rab sziget

Közeli, mégis egzotikus és nyugis partot keres? Válassza a Rab szigetét! Rab a legzöldebb horvát sziget, hiszen a nyugati partját dús növényzet díszíti. Rövid kompozás után érkezünk a szigetre, amelyek ugyan már ritkábban indulnak, mint a főszezonban, viszont akkora tömeg sincs, így akár várakozás nélkül is tengerre szállhatunk. A kikötő kompról nézve még elég hihetetlennek tűnik, hogy egy mediterrán édenkertbe érkeztünk, a sziget part felőli oldala ugyanis leginkább holdbéli tájra emlékeztet. Azonban a Kamportól délre eső terület természetvédelmi övezetében már kellemes árnyas pihenőhelyekkel kényeztet. Valódi barangolós, biciklizős, miniöblös paradicsomba léphetünk, ahová még az autókat sem engedik be. Pár száz méter séta után azonban csodás élményekben lehet részünk, úgyhogy mindenképp érdemes belevágni ebbe a kalandba.

Rab városa pedig hatalmas sétákra csábít. A déli részén még láthatjuk a várfal egy részét, amely egykor az egész települést körülvette. A főutcán szépen helyreállított palotákat találunk, melyek többnyire a 15. század második felében épültek. A Dominis család palotája a város bejáratánál különösen jó állapotban maradt fenn, ráadásul ez volt az egyik legnagyobb gótikus-reneszánsz épület egész Dalmáciában. A legtöbb rendezvényt a Szabad város terén tartják. A tér keleti és nyugati felét egy-egy torony határolja, mellettük román és gótikus kétszintes házak sorakoznak, valamint a 13. századi hercegi palota, a város egykori adminisztrációs központja.

Dubrovnik, a sztárok nyaralóhelye

Dubrovnik Horvátország egyik legfontosabb turistaközpontja, és emellett az egyik legszebb városa is, nem csoda hát, hogy népszerű úti cél az év bármely részében. Budapesthez körülbelül 800 kilométer távolságra található, Horvátország déli részén. 

Dubrovnik középköri hangulata ellenére – vagy talán épp azért -, Horvátország és talán az egész Mediterránium legmenőbb helye lett. Olyan hírességek kedvelt pihenőhelye, mint Bernie Ecclestone, Giorgio Armani vagy Bill Gates. A kikötőben lélegzetelállító jachtokat, hajókat csodálhatunk meg, és ha arra van igényünk, sokcsillagos luxushotelekben is pihenhetünk, akár valamelyik szár mellett napozva. Az éjszakai szórakozóhelyek is számos élményt kínálnak a bulizni vágyó közönségnek. A félhomályos kiskocsmáktól kezdve a luxusbárokig és diszkókig mindenki megtalálhatja a stílusához – no és a pénztárcájához illőt.

Aki itt jár, annak mindenképp szánnia kell egy napot Dubrovnik óvárosára! Romantikus élmény napnyugat után sétálgatni a sok száz éves épületek és az óváros monumentális, erődítményszerű építészetei remekművei között. Izgalmas program lehet a piac, ahol az ajándéktárgyaktól kezdve a mediterrán finomságokig mindent megtalálhatunk. Az óvárosban lévő látványosságok nagy része ingyenesen látogatható, de több műemlék megtekintésért fizetni kell.

A mediterrán klímának köszönhetően különösen élvezetes, és persze nagyon hosszú a nyaralószezon: kora márciustól, október végéig kellemes meleg van, így Dubrovnik – ha a fürdőzésre nem is mindig -, de tavaszi, őszi kirándulásokra is tökéletes.

Zadar – Dugi Otok sziget

A Zadar mellett található a „hosszú sziget” amely igazán vadregényes tájakat rejt magában, méghozzá turistaáradat nélkül! Felfedezésre váró, igazi vadregényes öblöket, szirteket találhatunk lépten-nyomon. Dugi Otoknak nincs kompösszeköttetése a szárazfölddel, de katamaránnal vagy csónakkal könnyen eljuthatunk ide, Zadarig pedig szerencsére közvetlen autópálya vezet. A sziget 50 km hosszú sűrűn tagolt partja rengeteg, felfedezésre váró nyugodt kis öblöt rejt. Dugi Otokon kellemes biciklitúrákat tehetünk, de fontos, hogy csakis sok vízzel és elegendő élelemmel felszerelkezve vágjunk bele a kalandba, mert alig találni út közben éttermeket, büféket.

Losinj sziget, Veli Losinj

Veli Lošinjba azoknak érdemes ellátogatniuk, akik nyugis kikapcslódásra vágynak. A csodaszép mediterrán növénytakaróval és ősszel is kellemes klímával kecsegtető sziget legnagyobb települései Mali Lošinj és Veli Lošinj. Érdekesség, hogy a sziget nem természetes képződmény: Cres és Lošinj a rómaiak előtt még össze voltak kötve, és egy kanális építésének köszönhetően lett mindkettő önálló sziget.

A Szent Ivan domb lábainál elterülő Veli Lošinj település a sziget délkeleti oldalán található, egy csodás kis öbölben, amelyet a delfinek is nagyon kedvelnek. Régebben a sziget legnagyobb települése volt - erre utal a neve is - de Mali Losinj mára túlnőtt rajta. Veli Losinj történelmi emlékekben gazdag, ezért séta közben mindenütt csodálatos régi villák és meghitt, hangulatos mediterrán udvarok tárulnak elénk.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az útiköltség, autópályadíjjal és kompdíjjal együtt, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor

Horvátországi apartmanok itt!

Horvátországi szállások itt!